Risicovoet Diabetes Mellitus

Risicovoet Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is letterlijk vertaald uit het Latijn “honingzoete doorloop”. Dit doordat vroeger behandelaars de urine van de patiënt proefde bij bepaalde klachten. Deze smaakte volgens hun zeer zoet omdat het lichaam niet in staat was de suikers op te nemen.

Als medisch voetzorgverlener moeten wij zeker iets weten over suikerziekte (diabetes mellitus). We moeten weten wat Diabetes Mellitus is, hoe het eventueel kan ontstaan, en welk effect kan deze ziekte hebben op de voeten? Over deze kennis hoort een medisch voetzorgverlener, pedicure te beschikken. We moeten weten hoe we met deze voeten moeten omgaan en waar we op moeten letten. We staan in contact met andere disciplines, en houden elkaar op de hoogte. We houden uw voeten nauwkeurig in de gaten en verwijzen, indien nodig, u naar uw huisarts.

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes is een stofwisselingsstoornis. Door onvoldoende insulinewerking waardoor een verhoogde bloedglucosespiegel ontstaat. Elke cel van ons lichaam heeft insuline nodig om goed te functioneren. De alvleesklier (pancreas) geeft insuline af aan het lichaam. Deze functie kan verstoord zijn. De insuline kan van slechte kwaliteit zijn, of er wordt te weinig insuline aangemaakt. Bij Diabetes type 1 wordt de insuline opgeruimd door het lichaam omdat het lichaam dit niet meer ziet als een lichaamseigen stof. U kunt het zien als een codering foutje.

De gevolgen van suikerziekte kan helaas zeer ernstig zijn. De kleinere en grotere bloedvaten kunnen aangetast worden. Wonden genezen slechter en door de versuikering van de vaten. Door versuikering van de zenuwen kunt u minder gevoel hebben, met als gevolg dat u niet alles meer kan voelen in handen of voeten. Een wondje onder u voet, dat u niet meer voelt, kan grote gevolgen hebben. Controleer daarom dagelijks uw voeten en schoenen. Het is verstandig om niet met blote voeten te lopen. Als u voor behandeling in onze praktijk komt zullen wij u voorlichten van wat u het beste kan doen, en wat u vooral NIET moet doen.

Ulcera plantair voet
Ulcera plantair voet

Als u voor de eerste keer in onze praktijk voor een behandeling komt, wordt er een anamnese en een intake gedaan. Wij brengen alles in kaart en zorgen, samen met u, dat uw voeten het minst risico lopen.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt een pedicurebehandeling deels of geheel vergoed. U moet dan wel een aanvullende ziektekostenverzekering hebben. Daar komt bij dat u uw voeten wel laat behandelen bij een medisch voetzorgverlener (medisch pedicure).

Sims classificatie
Sims classificatie

 

Testpunten onder de voet om te vast te stellen of protectieve sensibiliteit in de voet nog aanwezig is.
Testpunten onder de voet om te vast te stellen of protectieve sensibiliteit in de voet nog aanwezig is

Ulcera mediaal hallux
Ulcera mediaal hallux


Contoleer dagelijks uw voeten om problemen te voorkomen. Voetzorg bij reuma (de reumatische voet)

Medische Voetzorg Valkenswaard

Alberdinck Thijmstraat 1
5554 TE Valkenswaard

info@medische-voetzorg.nl

06 - 18 88 64 02

Privacyverklaring
Cookieverklaring

© 2019 Medische Voetzorg Valkenswaard. Website door Nijssen Media
ProCert KwaliteitsRegistratie voor de Pedicure; Kwaliteits Registratie Nummer: 14000 ProVoet; Brancheorganisatie voor de Pedicure Erkend Leerbedrijf
Icon Nijssen Media